Glavni jadenja


“Pastrmajlija” od suv leb

Sostav:

1 vekna
leb
300 gr.
svinska udina
2 lazici
svinska mast
3-4
jajca
300 ml
mleko



Podgotovka


Lebot isecete go na kocki, rasporedete go vrz namrsen pleh i poprskajte go so rastopena mast. Mesoto isto taka isecete go na mali kocki i proprzete go 10-15min so malku crn biber i sol. Rasporedete go mesoto vrz lebot. Rernata zagrejte ja na 250 stepeni i stavete go plehot. Jajcata izmatete gi so viluska i dodajte im go mlekoto. Turete gi vrz lebot koga ke pocne da se zacrvuva i pecete uste 5 min. Prijatno!


Oriz so tuna

Za ljibitelite na oriz kako mene eve nesto posno a vkusno…

Sostav:

1 soljaoriz
4 soljivoda
1 konzervatuna
malkumaslo
1/2 lazicamorkovi seckani
1/2 lazicaseckan magdonos
po vkusvegeta
crn biber
sol


Podgotovka

Stavete go orizot so malku maslo na ogan da se proprzi dodeka pocne da se zacrvenuva, potoa postepeno dodavajte ja vodata. Stavete gi morkovite, magdonosot, i zacinite i ostavete da vrie nekolku minuti so povremeno mesanje. Dodajte ja tunata, promesajte i stavete ja tavata vo zagreana rerna na 220 stepeni, koga ke pocne da vrie namalete na 200 stepeni. Koga ke izvrie vodata orizot e gotov. Prijatno!